Criolipoliza Ghidul complet: Tot ce trebuie sa stii despre Criolipoliza (terapia non-invaziva de eliminare a grasimii abdominale)

Transformarea aspectului fizic pe termen lung porneste de la metabolism. Atat piedicile cat si scurtaturile pe calea spre un aspect fizic dorit sunt influentate in mod determinant de intelegerea proceselor metabolice. Criolipoliza este o astfel de scurtatura, detaliata in continuare…

Dupa cum se stie problemele de greutate incep de la alimentatie. Iar solutiile ce se bazeaza pe dietele la moda de regula esueaza lamentabil.

Un rezultat durabil in timp se construieste pe un fundament corect. Alimentatia moderna, cel mai adesea bazata pe carbohidrati nu este un astfel de fundament. Carbohidratii in exces in combinatie cu un metabolism “lenes” constitue factorul determinant in acumularea de grasime. Cu toti cunoastem acei oameni care pot sa manance oricat la orice ora si totusi nu se ingrasa.

Insulina hormonul cheie

Insulina cel mai important hormon ce participa la metabolizarea glucidelor, are rolul de reducere a nivelului de glucoza din sange. Secretia de insulina este corelata cu nivelul glicemiei, iar glicemia este corelata cu orice aliment dulce sau ce fi sintetizat in glucoza (amidonul din cartofii prajiti).

Insulina participa si la sinteza acizilor grasi in ficat, stimuland lipogeneza – crearea de lipide.

Insulina favorizeaza si procesul de acumulare a lipidelor in celulele adipoase. concomitent cu inhibarea descompunerii lipidelor din tesutul adipos.

Astfel, devine evident faptul ca un nivel crescut al insulinei pe termen lung este un factor cauzator al depunerii in exces de tesut adipos.

De ce nu avem un abdomen plat?

Pentru ca majoritatea dintre noi ne concentram asupra abdomenului, ignorand complet procentul total de grasime corporala. Tesutul adipos subcutanat este principalul depozit de grasime din corp (stocand mai mult de 70%), iar zona abdominala este principala zona de stocare.

Mai mult, genetic anumite zone din corp sunt predestinate pentru stocarea de grasimea. Nu ar trebui sa fie o surpriza ca zona abdominala la barbati si zona coapselor si a feselor la femei sunt in aceasta categorie.

Privind din aceasta perspectiva este lesne de inteles de ce cand ne ingrasam, grasimea se depune in primul rand pe abdomen, coapse si fese.

Grasimea corporala este esentiala pentru o buna functionare a metabolismului, insa nu si peste un anumit procent:

Categoria de risc Barbati Femei
Risc crescut   Sub 5%   Sub 10%
Slab, risc scazut   5 – 15%   10 – 23%
Valori normale, limita superioara   Sub 20%   Sub 26%
Moderat supraponderal, risc moderat   20 – 24%   26 – 31%
Excesiv supraponderal, risc crescut   25% sau peste   32% sau peste

Astfel, acum te poti intreba, care este procentul tau de grasime corporala? Iar daca este in afara limitelor atunci primul pas in obtinerea unui abdomen plat ar trebuie sa fie scaderea procentului de grasime.

Dar abia acum incep dificultatile, pentru ca avand in vedere complexitatea vietii moderne, probabil ca nu va iti fi atat de usor.

Cel mai intelept este sa apelam la un nutritionist capabil sa realizeze un program de alimentatie echilibrat ce favorizeaza scaderea procentului de grasime in mod natural.

Criolipoliza de ce si cand functioneaza?

Dar daca totusi te afli in limitele normale cu procentul grasime coporala si in plus ai un stil de viata activ. Atunci ar trebui sa ai un abdomen plat, corect? In realitate, lucrurile nu sunt atat de simple. Grasimea abdominala pe langa inconvenientele estetice este si un factor cauzator pentru o multime de boli metabolice.

Predispozitia genetica a corpului de a stoca grasimea preponderent in anumite zone lucreaza impotriva omului modern. Abia in acest punct intervine Criolipoliza ce functioneaza pentru ca tinteste doar acele zone predispuse la ingrasare.

Mecanismul de actiune al Criolipolizei terapie de remodelare coporala descoperita la Harvard Medical School propune rezultate excelente fara efecte adverse, pentru ca se bazeaza pe procesele metabolice ce se desfasoara in mod natural in testulul adipos.

Adipocitele si Tesutul Adipos

Adipocitele sunt celule specializate in stocarea de energie sub forma de grasime (trigliceride si colesterol si acizi grasi), ce intra in componenta testului adipos. Iar functie de tipul ce intra in componenta tesutului adipos, acesta poate fi clasificat in doua categorii distincte:

 • Tesut Adipos Alb; sau
 • Tesut Adipos Maro.

Adipocitele albe sunt celule unicamerale ce stocheaza lipide de dimensiuni mari (diametru de 0.1 mm), inconjurate de un strat de citoplasma, cu un nucleu periferic.

Adipocitele maro sunt celule multicamerale ce stocheaza lipide de dimensiuni mici, contin mai multa citoplasma, au un nucleu rotund situat neperiferic si aditional contin un numar semnificativ de mitocondrii.

O persoana adulta are in medie aproximativ 30 de miliarde de celule de grasime. Numar care se mentine stabil, acumularea sau pierderea in greutate determinand doar modificarea volumului adipocitelor fara a influenta numarul acestora.

Cele 3 tipuri de testut adipos alb

Tesutul adipos alb este cel mai raspandit in organism si prezinta cateva particularitati:

 • Tesut adipos alb de tip depozit gasit in depozitele mari din zona abdominala – format din celule adipoase mari, depozitate compact si legate de o retea slaba de fibre de colagen si putin vascularizat.
 • Tesut adipos alb de tip stromal localizat in membre si coapse – format din adipocite conectate prin intermediul celulelor stromale (de testut conectiv) si puternic vascularizat.
 • Tesut adipos alb de tip fibros localizat in zonele cu stres mecanic pronuntat – format din adipocite inconjurate de un strat gros de fibre de colagen si legate printr-un tesut conectiv (fibros) semnificativ.

Criolipoliza actioneaza cel mai bine asupra zonelor cu tesut adipos alb de tip depozit. Abdomenul este o zona ideala pentru Criolipoliza.

Necroza vs Apoptoza – doua forme distincte de moarte celulara.

Toate celule din organism au o durata finita de viata si sunt inlocuite constant cu celule noi. Celulele ce si-au atins durata maxima de viata sau au fost compromise vor muri lasand locul pentru altele noi. In cazul tesutului adipos rata de innoire a celulelor adipoase este de aproximativ 10% pe an. Principale doua mecanisme distincte de moarte celulara sunt Necroza si Apoptoza.

Necroza este un proces accidental si dezorganizat de distrugere a unei celule ca urmare a unor factori externi (leziuni, virusi, etc) si reprezinta moarte imediata a celulei din cauza compromiterii peretelui celular determinand si un proces inflamator localizat.

Necroza - Apoptoza

Apoptoza pe de alta parte este varianta naturala “preferata” a organismului de reinnoire celulara. Apoptoza este un proces organizat si strict controlat enzimatic de catre organism ce nu implica compromiterea integritatii peretelui celular sau inducerea unui proces inflamator.

Toate tratamentele non-invazive de remodelare corporala actioneaza asupra celulei adipoase prin Necroza sau Apoptoza.

Criolipoliza este un tratament de remodelare corporala ce induce apoptoza in mod selectiv celulelor adipoase.

Remodelare Corporala – Liposuctie vs Criolipoliza

Liposuctia

Procedura chirugicala ce timp de cateva decenii a fost singura terapie acceptata pentru remodelarea corporala. Presupune inserarea unui tub gol (canula) prin una sau mai multe incizii in zona depozitelor de grasime (de ex. Abdomen). Grasimea este dislocata prin injectarea unui lichid (solutie salina, antestezic local si o substanta ce contracta vasele de sange pentru reducerea sangerarii). Grasimea este apoi aspirata impreuna cu lichidul injectat cu ajutorul unei pompe de suctiune.

Liposuctia de regula se desfasoara cu cu spitalizare si sub antestezie generala. Vindecarea completa poate dura cateva luni si necesita purtarea unei fase de compresie timp de cateva saptamani, iardurerea este controlata cu ajutorul medicatiei.

Din cauza discomfortul semnificativ si a riscurilor asociate oricarei interventii chirurgicale au fost cautate alternative nechirurgicale. Alternative ce nu necesita anestezie sau timp de recuperare. Criolipoliza devine principala alternativa non-invaziva la liposuctie si castiga teren fata de alte terapii non-invazive.

Desi rezultatele procedurilor non-invazive (Criolipoliza dar si altele) nu sunt la fel de dramatice, totusi diminuarea dramatica a riscurilor si a efectelor secundare determina un interes in continua crestere pentru procedurile noninvazive.

Top 3 alternative nechirurgicale la Liposuctie

Tehnologia Folosita Actiune/Discomfort
Ultrasunete de Intesitate Mare Focusate (HIFU)

Energie acustica cu efect mecanic ce distruge membrana celulara si cu efect termic ce incalzeste testulul gras pana la 58C.

Necroza/Mare
Radiofrecventa (RF) Unipolara

Efectul termic al curentului electric indus de RF incalzeste tesutul (43-45C) pentru cateva minute si induce apoptoza.

Apoptoza/Mediu
Criolipoliza

Prin aplicarea precisa a temperaturii scazute (-6C) se induce apoptoza.

Apoptoza/Scazut

Criolipoliza

Criolipoliza este o procedura non-invaziva de eliminare a grasimii subcutanate prin racirea controlata a adipocitelor. Mentionata in 2008 pentru prima data si in 2009 s-a realizat prima procedura pe oameni. Tehnologia a primit aprobarea FDA in 2010 iar pana in iunie 2014 au fost efectuate peste 850.000 de proceduri.

Procedura cu grad mare de eficienta asupra depozitelor de grasime mai reactive la temperaturi scazute fata de tesutul inconjurator. Criolipoliza induce moartea celulelor de grasime fara sa afecteze structurile inconjuratoare. Este o procedura considerata sigura si foarte eficienta in reducerea volumului tesutului subcutantat.

Mecanismul de actiune

Mecanismul de actiune al Criolipolizei poate fi impartit in 4 etape succesive:

Etape Criolipoliza

Etape Criolipoliza

 • In timpul procedurii se realizeaza transferul de caldura intre tesut si aplicator racind in mod controlat tesutul tintit.
 • Adipocitele raspund la cristalizare fara a afecta pielea sau nervii si vasele de sange din zona tintita
  • Apoptoza este indusa prin: Formarea cristalelor de gheata in interiorul adipocitelor; Concentrarea suplimentara a electrolitilor intracelulari; Cresterea gradientului osmotic pe membrana celulara prin cresterea concentratiei solutiilor extracelulare.
 • Dupa tratament survine moartea selectiva a celulelor adipoase prin apoptoza. Enzimele si macrofagele degradeaza si consuma celulele adipoase afectate.
 • Eliminarea completa a resturilor degradate (pana la 90 de zile)

Etapa finala este si cea mai lunga pentru ca se utilizeaza procesele metabolice normale ce descompun celulele adipoase in componente mai mici.

Eliminarea componentelor rezultate ca urmare a descompunerii de catre macrofage se realizeaza prin sistemul limfatic. Efecte sinergetice se obtin cu ajutorul Cavitatie cu Ultrasunete prin combinarea efectelor imediate cu cele de durata lunga determinate de Criolipoliza.

Candidatul potrivit pentru Criolipoliza

Procedura este ideala pentru persoanele care au grasime localizata (abdomen, coapse sau fese) ce poate fi stransa si introdusa in aplicator. Zona ce se doreste tratata se poate evidentia printru-un pliu de aproximativ 3 degete, necesar pentru a crea un contact intim intre tesut si aplicator pentru eficienta maxima. Grasimea supusa la temperaturile scazute este absorbita de corp in timp. Riscurile pentru piele sunt mici iar cantitatea de grasime din sange nu este crescuta.

Zone de tratament indicate pentru Criolipoliza: Abdomenul si flancurile, zona interioara a coapselor si fesele.

Zone in care nu se poate realiza tratamentul sau care trebuie pregatite:

 1. Zone cu tesut dur determinat de structura osoasa;
 2. Zone in care pielea este foarte intinsa din cauza lipsei elasticitatii fibrelor de colagen; sau
 3. Zone in care testutul adipos este puternic fibrozat.

Pentru cazurile 2 si 3 inainte de sedinta de Criolipoliza candidatul trebuie sa fie pregatit prin alte terapii (de ex. Cavitatie) pentru a defibroza sau pentru a reface elasticitatea pielii.

Cei mai buni candidati sunt cei care in ciuda unui IMC (indice de masa corporala) normal – sub 25, a unui stil de viata activ si a unei diete echilibrate, au totusi grasime localizata. Procedura poate elimina pana la aproximativ 25% din grasimea localizata, astfel asteptarile trebuie sa fie realiste trebuie iar pentru mentinerea efectelor post procedura trebuie continuat printr-un stil de viata activ si cu o dieta echlibrata.

Cum se desfasoara o sedinta de Criolipoliza

Zona tratata este protejata cu o membrana anti-inghet special conceputa pentru procedura de Criolipoliza ce protejeaza pielea si asigura un transfer eficient de temperatura.

Criolipoliza actiune

Primele 7-10 minute din tratament sunt considerate critice pentru senzatia de discomfort cauzata de vacuum. Pentru o tranzitie lina vacuumul este crescut treptat in primele minute si este selectat un mod pulsat ce reduce suplimentar senzatia de discomfort.

Dupa aceasta perioada de 7 pana la 10 minute se instaleaza fenomenul de crioanestezie locala ce reduce complet orice senzatie de discomfort. In aplicator se creeaza o microclima indusa de placile peltier cu temperaturi de pana la -6C.  Iar prin contactul intim ce se realizeaza cu tesutul adipos temperatura este indusa doar local si nu afecteaza temperatura corpului sau a zonelor adiacente.

Criolipoliza senzatii si efecte

Durerea este subiectiva si depinde de fiecare pacient, iar majoritatea se confrunta cu un nivel de discomfort suportabil.

In timpul aplicarii:

Primele 10 minute = Discomfort moderat din cauza vacuumului si senzatie de arsura/intepatura din cauza frigului. Pot aparea senzatii de tragere, intepatura usoara, raceala intensa, furnicaturi, durere sau crampe pe locul de aplicare.

Imediat dupa finalizare tratament:

Zona tratata este rosie, umflata, rece si se simte tare  la palpare din cauza grasimii solidificate. Imediat dupa procedura in zona tratata se pot simiti furnicaturi, amorteala, o senzatie de arsura sub piele sau durere ca urmare a refacerii circulatiei sanguine. Dupa tratament zona este masata pentru aproximativ 2 minute in vederea reincalzirii tesutului.

Zilele si saptamanile urmatoare dupa tratament:

Majoritatea pacientilor vor simti un discomfort al nervilor (pana la cateva saptamani) in special senzatii de: amorteala, mancarime, intepaturi, furnicaturi sau dureri trecatoare – toate fiind temporare si ce indica un tratament de succes. Durerea asociata cu tratamentul de Criolipoliza fiind cauzata de nervi, se trateaza cu Ibuprofen, doar atunci cand este necesar.

Nu este exclus sa apara vanatai si umflaturi dupa tratament (mai ales daca zona tratata este cea abdominala). Durerea poate sa apara si la 3-5 zile dupa tratament si sa dureze pana la 10 zile insa variaza pentru fiecare pacient. Discomfortul intalnit in zona inferioara a abdomenului (zona curelei) in unele cazuri poate sa dureze chiar cateva saptamani.

Ocazional exista si reactii atipice: vantai si umflaturi, pe marginile zonei de aplicare insa sunt caracteristice mai degaraba unui tip de pacient senzitiv la procedura. Nu exista efecte adverse pe termen lung.

Eficienta Criolipolizei

Criolipoliza ca si tehnologie a primit aprobarea FDA în 2010. Un studiu publicat in 2009 pe 10 subiecti a raportat o reducere a tesutului adipos intre 20.4% si 25.5% la 2 si respectiv 6 luni dupa tratament.

Un alt studiu efectuat pe 518 subiecti a raportat reducerea tesutului adipos pentru 86% dintre subiecti. Cele mai eficiente zone au fost abdomenul, spatele si flancurile. Dintre cei 518 subiecti ce au completat un chestionar 73% au fost satisfacuti de rezultate si 82% ar recomanda criolipoliza unui prieten. Majoritatea subiectilor au descris senzatia procedurii drept minima sau tolerabila.

Intr-un alt studiu efectuat de o clinica doar 6 din 528 de pacienti tratati nu au fost satisfacuti de rezultatele Criolipolizei iar 4 din cei 6 s-au declarat satisfacuti dupa un al doilea tratament.

Cat este de sigura Criolipoliza

In ceea ce priveste gradul de siguranta, o serie de publicatii medicale din care 2 studii sistematice ce colecteaza si analizeaza in mod critic datele colectate pe baza mai multor studii si publicatii nu au identificat efecte adverse semnificative ce pot fi asociate cu Criolipoliza.

Cu peste 850.000 de proceduri realizate global, doar 850 de evenimente ce au inclus efecte adverse au fost semnalate. Cea mai comuna fiind durerea ce se instaleaza tarziu, la 2 saptamani dupa procedura, si care se rezolva fara interventie.

Concluzii finale

Toate procedurile noninvazive de remodelare corporala se bazeaza pe principiul inducerii necrozei sau apoptozei asupra celulei adipoase in vederea obtinerii unui efect cuantificabil (reducerea tesutului adipos).

In prezent exista mai multe modalitati de remodelare coporala bazate pe: Laser, Radiofrecventa, Unde sonore, Temperatura scazuta sau Substante chimice. Diferentele intre proceduri pot fi clasificate din punct de vedere: al mecanismului de actiune, a ratei de raspuns, a efectelor secundare, a nivelui de discomfort sau durere si a numarului de tratamente necesare.

Criolipoliza este o procedura atat sigura cat si eficienta cu o rata de satisfactie a pacientilor de pana la 73% dupa doar un singur tratament. Doar HIFU si terapia bazata pe unde acustice (AWT) au rate de satisfactie similare 62.3% si respectiv 64%, insa aceste proceduri sunt asociate cu efecte secundare mai pronuntate si un numar mai mare de tratamente necesare (pana la 8 tratamente).

Programeaza o consultatie pentru Criolipoliza.

La OQO Beauty acest serviciu este gratuit.

Pin It on Pinterest

Share This