Celulita – Ghidul complet: Cauzele, factorii de risc genetici dar si comportamentali. Eficacitatea strategiilor de tratament si a suplimentelor.

Celulita genereaza mult interes din cauza procentului (90%) coplesitor de femei ce sufera de aceasta afectiune pielii. Fenomen considerat modern si cu proportii epidemice ce pare sa avanseze si in severitate nu doar in raspandire. Denumirea de celulita nu este insa noua ea fiind introdusa primada data in 1923 de Alquire si Paviot, doi cercetatori francezi.

Celulita simplist poate fi descrisa drept o manifestare vizibila a dereglarii tesutului conjunctiv ce face legatura intre piele (epiderma) si testutul adipos subcutantat.

[IMG: Tesut conjunctiv]

Alquire si Paviot aveau chiar o intelegere destul de buna asupra caracteristicilor stucturale ale celulitei. Celulita era descrisa drept o distrofie (alterare a structurii) complexa a celulelor ce alcatuiesc tesutul mezenchimal cauzata de o dereglare a metabolismului lichidelor, ce duce la o saturare cu lichid interstitial a tesuturilor adiacente ca reactie la stimuli de natura traumatica (mecanica), topica (cu aplicare pe piele), infectiosa sau glandulara (interna).

Principalele etape in formarea celulitei

Celulita presupune o perturbare a metabolismului apei si o distrofie complexa a tesutului, cu mentiunea ca in fazele avansate aceasta poate sa devina inflamatorie.

 • In prima etapa se modifica permeabilitatea celulelor de grasime si a capilarelor inconjuratoare
 • Endem local cuplat cu hiperplazie si hipertrofie concurenta a matricei reticulare (testut conjunctiv reticular). Acumularea de lichid in spatiile intercelulare (popular numita retentie de apa) si formarea de tesut conjunctiv inutil, neregulat si slab conectat
 • Formarea primelor micronodule din fibre de colagen in jurul grupurilor de adipocite
 • Scleroza cauzeaza formarea de macronoduli prin confluenta mai multor micronoduli

Ce determina profilul de risc?

Factorii genetici si hormonali au un rol determinant in formarea celulitei prin

 • hiperpolimerizarea anormala a tesutului conectiv
 • alterari primare ale tesutului adipos
 • alterari ale microcirculatiei

Iar factorii secundari precum lipsa de activitatea, dieta, medicamentele sau obezitatea reprezinta factori aditionali care adresati nu ar putea asigura singuri tratarea celulitei.

O dieta bogata in carbohidrati cu indice glicemic mare este un factor agravant in celulita insa corectarea acestuia nu este nici pe departe suficienta pentru a scapa de celulita.

Lista alimentelor cu indice glicemic mare: Cerealele (mai ales cele procesate), Orez, Cartofi, Painea, Fructele.

Importanta tipului de aliniere a fibrelor din tesutul conjunctiv (partea structurala a dermului) in aspectul celulitei.

Contributia relativa a pozitionarii paralela, perpendiculara sau inclinata tesutului fibros ce se afla in partea superioara a tesutului subcutanat si ce realizeaza legatura cu epiderma.

[IMG]

La femei predomina tipul de pozitionare perpendiculara iar la barbati pozitionarea inclinata sau chiar paralela asigura stabilitatea tesutului.

In plus barbatii au partile superioare ale pielii (epiderma si corneea) mult mai groase ceea ce ar impiedica vizibilitatea structurii cu umflaturi determinata de celulita. La femei pe de alta parte macronodulii sclerotici caracteristici etapei 4 de celulita devin foarte vizibili prin pielea subtire.

Diferente in pielea femeilor cu si fara celulita

In plus fata de diferentele de sex, s-a observat ca la femeile ce sufera de celulita au un volum de pana la 4 ori mai mare de grasime in derm fata de cele care nu sufera. Aceasta crestere in volum ar necesita o crestere a capacitatii elementelor stabilizatoare din structura flexibila ce tin grasimea, lichidele si alte componente ale pielii in loc.

In conjunctie cu crestere a presiunii interstitiale ce rezulta din alterarea microcirculatiei si cu defectele in sinteza colagenului aceasta crestere in volum este mai mult decat poate sa suporte structura comparativ dezorganizata la femei fata de barbati.

Daca te gandesti la piele ca la o structura matriciala tridimensionala ce este plina de bile (de grasime) si ce nu are componentele structurale necesare pentru a separa bilele din randul 1 de cele din randul 2 si 3 atunci este evident de ce orice presiune endogena (interstitiala) sau exogena (de la muschi sau prin ciupire) va impinge bilele (celulele de grasime) spre stratul de la suprafata ce acopera structura matriciala (straturile superioare ale pielii) si va cauza aspectul de coaja de portocala.

Acesta este mecanismul celulitei responsabil de aspectul cu dealuri si vai ce se observa in stratul superior ce acopera partile inferioare ale dermului (pline cu grasime si fluide) la femeile cu celulita.

Prezenta macronodulilor sclerotici perpendiculari intre adancituri si umflaturi contribuie in plus la aspectul celulitei si afecteaza integritatea structurala a septului fibros numeros flexibil aleator dar puternic imbinat ce are functia de a tine celulele de grasime in loc.

Cauze si factori contribuitori la celulita

Activitatea metabolica neregulara este atat atat un factor contribuitor cat si un rezultat al scaderii microcirculatiei in derm, activitate ce contribuie la retentia crescuta de apa in piele. Retentia de apa creste presiunea asupra tesutului creand un cerc vicios. Scaderea retentiei de apa nu reverseaza procesul insa este o metoda de a stopa evolutia acestuia.

 • Genetica si sexul persoanei – femeile sunt predispuse la celulita, insa nu toate in aceiasi masura, un rol important il joaca si mostenirea genetica – daca mama si bunica au avut celulita sansele sunt ca si fiica sa dezvolte.
 • Estrogen crescut si progesteron scazut (pubertate, sarcina, PMS, controlul sarcinii, menopauza) – estrogen E2 creste acumularea de grasime, in special in zonele ce sunt afectate de celulita, determina fibroblastii sa fie mai hidrofobici si predispusi la retinerea de apa si la endem, creste permeabilitatea si astfel si drenarea celulelor si promoveaza formarea de tesut screlozat.
 • Rezistenta la insulina / diabet – accelereaza cresterea tesutului adipos (cel putin in perioadele in care este insulina crescuta) si creste si productia de glicoamionglicani ce promoveaza atragerea apei in tesut.
 • Obezitatea (si dietele ce predispun spre ingrasare) – accelerarea acumularii de tesut adipos determina marirea dimensiuni celulelor adipoase ce pune presiune pe componentele structurale ale dermului determinand cedarea acestuia si formarea de umflaturi si depresiuni. (celulita nu are o corelatie directa cu procentul de grasime corporala atunci cand acumularea nu se intampla rapid si in cazurile in care nu exista predispozitie genetica, se poate acumula un procent semnificativ de grasime fara sa apara celulita.
 • Hipotiroidism – sau productia scazuta de hormon tiroidian impacteaza negativ nivelul de acid hialuronic si productia de sulfat de condroitina, ambele substante necesare in formarea si reinoirea componentelor structurale ale dermului.
 • Nivele crescute de stres sau corticosteroizii (medicamente sintetice similare cu hormonii produși de glandele suprarenale) cauzeaza un nivel scazut al hormonului tiroid. Stresul determinat de exercitii fizice nenaturale, determina scaderea productiei glandei tiroide.
 • Lipsa de exercitii – scade vasodilatatia acumularea de greutate, cresterea retentiei de apa, cresterea riscului de diabet.
 • Aport scazut de potasiu, zinc cupru sau seleniu – potasiu ajuta la reglarea balansului de apa, zinc si cupru sunt importante in formarea plasei ce tine grasimea si ca si selenium au proprietati antioxidante.
 • Fumatul si consumul de bauturi alcoolice – prin promovarea scaderii microcirculatiei cu toate implicatiile mentionate anterior.

 

Tratamente fizice disponibile:

 1. Ionoforeza: Aplica un curent galvanic pe suprafata pielii pentru a o depolariza si pentru a permite trecerea medicamentelor prin derm. Creste si aactiunea vasomotoare (vasoconstrictie si vasodilatatie) cu posibile beneficii pentru un metabolism compormis cum este cel al pielii cu celulita
 2. Ultrasunete si acoustic wave therapy – Folosirea de vribratii cu frecventa inalta ce au un efect vasodilator folosit si pentru introducerea substantelor active din creme in piele. De asemenea provoaca lipoliza motiv pentru care sunt folosite si in terapii de remodelare. Ultrasunetele sau dovedit recent ca ultrasunetele actioneaza doar asupra tesutului subcutanat rezultand in diminuarea aspectului si adancimii celulitei fermitatea si textura pielii, forma si reducerea circumferintei
 3. Termo terapiile caldura creste vasodilatarea, totusi efectele sunt chestionabile putand chiar sa agraveze aspectul celulite din cauza dentaurarii proteinelor
 4. Presoterapia / Masajul: masaj pneumatic intentia este sa ajute piele sa elibereze lichidul acumulat in tesut si sa activeze circulatia venoasa. Trateaza endemul limfatic si venos
 5. Drenajul limfatic – folosit din 1936 stimulaeaza circulatia limfatica insa fara efecte demonstrate asupra celulitei
 6. Terapia cu laser – laser de nivel scazut sau laser intens pulsat sunt folosite in proceduri de reconturare, si ar putea sa ajute la celulita prin reducerea volumului tesutului subcutanat
 7. Mezoterapia – Injectarea de solventi in tesutul adipos.

 

Programeaza o consultatie de evaluare a Celulitei.

La OQO Beauty acest serviciu este gratuit.

Pin It on Pinterest

Share This